Reseguide – resa med barn till Bali Del 2 (Ubud)


Förra delen, som ni hittar här, var kanske inte om de roligaste sakerna (jordbävningar och turistdiarré liksom), men här kommer desto bättre saker.
Som jag skrev i förra delen, Bali är en helt fantastisk ö att resa till. Även om trafiken ofta är kaos och det är ett heltidsarbete att ha koll på barnen så de inte råkar hamna mitt i den, så överväger allt det positiva med råge.

När du går på gatorna får du ofta ha koll på var du sätter fötterna, för utanför i stort sett alla butiker, tempel och hem ligger små offergåvor till gudar och andar. Rökelsedoften ligger tung (och underbar) över allt, och varje gåva ställs ut med hjälp av en liten ceremoni.
Har du tur avbryts din promenad av en kremationsceremoni där ibland hundratals människor kommer gåendes tillsammans med musik, offergåvor och kärlek för att hedra den avlidna.
Har du otur är det din moped- eller taxifärd som avbryts, för då får du räkna med att sitta fast länge. Vi såg 3-4 kremationsceremonier, och varje gång blev det total stopp i trafiken. Ceremonin är prioriterad för alla, oavsett om du deltar eller är på väg någonstans.

kremation

Människorna är bland de mest fantastiska jag mött, alltid vänliga, hjälpsamma och oerhört barnkära. De ville ofta prata om våra barn, frågade vad de hette, hur gamla de var och förklarade hur fina de var. En kommentar från min 5-åring var “Till och med barnen på Bali älskar barn!”, efter att hon träffat nya kompisar på stranden som ville hjälpa henne att bygga ett slott av snäckor.

Det var inte alltid uppskattat av våra barn dock, att alltid vara föremål för översvallande nyfikenhet och uppskattning. När vi kände att det blev för mycket för dem förklarade vi det, och det var aldrig någon som tog illa upp.

Det här var tänkt som ett sammanslaget inlägg, med Ubud, Amed och Sanur. Dock blev det så långt, så jag får dela upp det. Först ut; Ubud.

Ubud är matens och yogans näste. Är du ute efter att äta fantastisk rawfood, veganmat och utöva yoga eller meditation är det hit du ska. Men även shoppingen är fantastisk, mycket handtillverkat och av hög kvalité. Mycket smyckesbutiker, men också inredning, kläder och skor.
Och maten, herregud, maten! Jag skrattade gott åt en skylt utanför en restaurang vi satt på, som förklarade att det faktiskt fanns kött också. Äntligen en stad där jag som vegan fick tillhöra normen. 🙂
Ubud är ett kaos emellanåt (i alla fall i högsäsong), och det tar ett tag att vänja sig vid all trafik när man har två barn i släptåg, men kärleken till den platsen växte fram och kommer nog aldrig försvinna.

Se och göra i Ubud

Monkey Forrest är kanske den mest välkända platsen, och väl värt ett besök om du inte lider av fullständig apskräck. Vidunderligt vacker plats, med höga höjder, slingriga djungelvägar och gångbroar bland takkronorna.
Aporna håller sig (enligt vår erfarenhet) lugna så länge du följer föreskrifterna, vilka bland annat är att inte titta dem rakt i ögonen och inte bära på något ät eller drickbart. Glöm försöken att dölja det, de vet när du har något gott.
Aporna kan gå utanför skogen, och ut på gatorna i Ubud. Det gör de också, för där kommer nämligen naiva turister gåendes med glassar och annat gott. I svängen på Jalan Monkey Forest ligger en butik som säljer jättegoda paletas (glass), men det är tyvärr den mest korkade placeringen någonsin. Köper du något där så lägg det i en väska och förflytta dig sen uppåt mot stan innan du äter något. För att uttrycka det milt, aporna som befinner sig utanför skogen är överjävliga. Som tur var rör de sig inte långt bort från skogen, så kan du bara undvika vägen precis utanför så gör det. Tror du mig inte, fråga min 5-åring som fick sin glass snodd av en liten snabb, långsvansad bandit.

Marknaden

Lite som vilken marknad som helst. Väldigt mycket same same, men ibland hittar man en skatt. Väldigt trångt, väldigt mycket ropande och bedjande och väldigt mycket prutande. Gå gärna i vanliga butiker först, så du har lite koll på priserna. Men som regel ska man erbjuda ca hälften eller 1/3 av deras utgångspris, och sen börja förhandla tills båda parter är nöjda. Får du inte det pris du vill ha, så tacka bara och gå ifrån (ofta blir du tillbakakallad). Men har du sagt ett pris som de godkänner så får du allt köpa varan. Hörde många turister som försökte pruta ännu mer, efter att ha fått ett bud accepterat. Rude.
Kläder har ganska kass kvalité, men du kan köpa t ex trähantverk, konst och vackra saronger till bra pris.
Bäst pris får du om du kommer när de precis öppnat.

Utflykter

Du kan göra kortare, som till palatset eller Ridge Walk, eller lite längre, som till något vattenfall eller risterasserna i Tegallalang. Ska du på någon längre utflykt rekommenderar jag Ben från Riktiga Bali, så sätter han ihop ett förslag beroende på vad ni är ute efter.
Vi var bland annat på Kemenuh Butterfly Park. Barnen älskade det, men jag såg mest alla de fjärilar som var skadade. Rekommenderas inte till djurvänner alltså.
Tegallalang är däremot en fantastisk plats. Där finns en restaurang med fantastisk utsikt, men maten var ingen höjdare. Prioritera hellre att ta er runt bland platåerna.

Shopping

Många fina inredningsbutiker finns det, själv blev jag förtjust i Ubudahh som har mycket hantverk och mycket inredning med härliga färger. Även på Monkey Road fanns det en fin inredningsbutikbutik, men den har jag glömt bort namnet på eftersom jag hade hjärtat i halsgropen efter att ha sprungit på aporna en stund tidigare.
Smyckes- och silversmidesbutiker finns överallt, kan varmt rekommendera Tango Jewellery som har fantastiska smycken.
En bit ovanför restaurangen Sawobali fanns en liten butik med handgjorda gosedjur. Bästa köpen på hela resan enligt barnen, såklart.
Hela Jalan Hanoman är fylld av fina kläd-, skor-, och inredningsbutiker, så går ni runt där kommer ni garanterat hitta något som passar. Sama Sari t ex, som har fina ekologiska kläder för både barn och vuxna.

Restauranger

Vi åt på massvis av restauranger, allt för att hitta de bästa pärlorna. Det finns massor av fantastiska restauranger runt Ubud, men eftersom vi oftast gick ligger våra favoriter i centrala och södra Ubud.
Överlag la vi ganska mycket pengar på mat i Ubud. Dels åt vi ofta på de lite dyrare restaurangerna, men generellt så var också priserna dyrare. Framför allt i jämförelse med Amed, som vi åkte till sen.

Sawobali
Serverar glutenfri och vegansk buffé för nästan inga pengar alls. Väldigt god och mycket mat för pengarna. Det finns runt 8 olika rätter att ta ifrån, och de förklarar gärna vad allt innehåller.

Kismet
Mysigt ställe med väldigt god mat. Prisklassen är lite högre, men väl värt det. Rekommenderar deras Asian Bowl.

Taksu
Ligger strax bredvid Kismet och har både restaurang, spa och healing. I den dyrare prisklassen, men värt ett besök.
Läste mycket positivt om Erika (svenska) som jobbar med healing där, men tyvärr var hon bortrest över sommaren.

Mamma Mia
Efter att våra barn glatt slängt i sig några inledande maträtter på Bali, och upptäck att det kunde vara så innihelskotta starkt, så övergick de till en mer pizzabaserad kost. Jaja, vad gör man. Är du sugen på pizza är i alla fall det här ett hett tips, med väldigt goda, stenugnsbakade pizzor (dock inga veganalternativ till ost när jag var där). Kom i tid, för framåt klockan 20 var det ofta lång kö utanför.

The Seeds of Life
Dom har glass och brownie på frukostmenyn. Är inte bara det värt ett besök?! Dessutom är allt rawfood och väldigt, väldigt gott.

tips bali ubud

Clear Cafe
Värt ett besök bara för ingången och inredningen. Men maten är också väldigt god, med mycket veganskt och rawfood.

IBU SUSU
Hade enormt begär efter steamed buns, vilket var huvudanledningen till att vi gick dit. Dock var deras drinkar mycket godare. Värt ett drinkbesök alltså.

Mudra
Sjukt god frukost! Gå hit och ät smoothie bowls, drick mangojuice och rulla hem, mätt och nöjd. Serverar resten av dagen också, men det är ett litet ställe, så räkna inte med att få plats.

 

Jag har inte lagt ut några adresser, för ofta så finns inga gatunummer i alla fall. Men ladda ner appen maps.me så hittar du överallt (funkar även offline).

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *